kesayangan saye :)

nuffnang Ads

Thursday, 17 March 2016

Kenangan terindah sepanjang pregnant ☺

Assalamualaikum readers...waktu ummi taip ni dah pukul 12.30pagi...lena dah bujang ummi tido...selama sebulan ummi x berani nak lelap mata lama2 waktu malam...semuanya bersebab...ummi skrg pon dah nak masuk 36weeks...dah ckup bln sgt2...tp Allah sygkan ummi...Dia duga ummi dgn menarik kesihatan abg awisy selama sebulan...tak tau kat mane silap ummi,abg awisy kena jangkitan yg sebabkan dia non stop berak2...ummi fikir mungkin akan sembuh sbb selalu klu mkn pedas sikit,abg awisy akan berak2 tp x amik masa yg lame...so bila 3hari x ok jugak,ummi bawak pegi klinik...time tu ummi nak scan adik baby dlm perot sbb ummi rase x selesa lepas jatuh bilik air time 5bulan...so dokter bg abg awisy susu soya gantikan anmum dia...ubat angin dgn air garam...lepas 3hari mkn ubat still x tunjukkan perubahan jugak...ummi dah risau sgt2...abg awisy bila x sehat,dia x nak dgn org lain...nak dgn ummi je...x nak berenggang langsung...lg dasyat nak berdukung je...Allah...larat x larat la ummi melayan bujang ni...time ni la ummi mainkan peranan sbg ibu & ayah...dgn perut yg makin besar,dgn tenaga kudrat yg x ckup....tp ummi layankan jugak abg awisy....so, bila ummi x puas ati, ummi try ajak abah a.k.a atok awisy pegi klinik lain pulak...bila dokter check,dokter cakap abg awisy sakit perut & berak2 sbb proses nak tumbuh gigi garham...hmmmm ye tak ye jelah..balik tu ummi google2 mmg ade btol cakap dokter tu...so dokter tu cakap x payah tukar susu abg awisy...just bancuh cair2 je...dokter bg air garam,antibiotik, ubat angin, ubat cirit birit....tp klu nak tau, abg awisy bkn senang nk bg dia mkn ubat...mcm nak berperang paksa mkn ubat....berapa kali dia tendang adik baby ni...nak marah, dia kecik lg...bkn umur 12 tahun nak bg dia faham yg dlm perut ummi dia ni ade nyawa lain...selalu yg tlg ummi bg ubat mama a.k.a nyai abg awisy...tiap2 mlm ummi usap2 kepala abg awisy, seru nama dye moga2 cepat sembuh...tp tuhan tu masih sayangkan kita...masuk 2minggu masih x de perubahan kat abg awisy...ummi kdg2 x kuat tgk abg awisy menangis sbb kerap berak2 sampai melecet punggung tu...bayangkan tiap2 hari paling byk tukar pampers 10x...mmg stndby je bli pampers lebih2...ade satu hari tu nyai abg awisy ajak g berurut...pegi jugak berurut & org tu suruh bg abg awisy minum teh pekat tp tetap xde perubahan...pegi lg tempat berubat kampung org lain...org yg ubatkan tu cakap abg awisy mcm nak kena ulser perut....betul ke??? Nak luruh air mata ummi time tu...tp ummi tawakal je...mudah2an dah ikhtiar sana sini cepat la sembuh abg awisy....so nak masuk minggu ketiga,ummi dah x boleh duduk diam...ummi terus pegi hospital kota dgn harapan dokter boleh detect masalah abg awisy....so masuk bilik dokter,tros dokter lelaki tu tanye,apesal ni??? Ummi sikit terkejut dgn cara dokter tu...ummi pon cerita la dari A sampai Z bersungguh2...dokter tu ckap kena amik darah dulu...Allah...susahnye nak amik darah abg awisy...dia punye melalak meronta mcm ape dah...senak2 perut ummi ni tahan kaki tgn dye...dah lepas amik darah,nak berdukung je...makin mengeras adik baby kat dlm ni huhuhu...bila dah dapat result ujian darah, dokter ckap semua ok...cuma kena masuk air je sbb dehydrated..luluh hati ummi tgk tgn abg awisy kiri kanan kena masuk jarum....memang ummi x kuat sgt2 time tu...dokter yg check abg awisy xde pon pgg perut abg awisy nak check ke ape....sampai ummi yg tanye,dokter xde wat scan ke x-ray sbb abg awisy dah lbh 2minggu kena berak2...x kan dokter xde risau ape2..tp dokter tu ckap ujian darah dah ok,x payah nak check lg...so ummi pon pegi dgn rase x puas ati....ubat yg same dpt mcm kat kinik...tp ummi x bg pon sbb x sanggup nak bg abg awisy telan ubat je...selang berapa hari,abah a.k.a atok abah awisy tergerak ati x pegi keje...dia suruh mmber gantikan tempat dia...rupa2nya ptg tu awisy berak2 lg tp dgn ade darah sekali....Ya Allah,nak pitam ummi time tu...terus tepon abah mintak hantar g klinik...tp dokter kat klinik suruh pegi hospital...maafkan ummi,hospital kota xde dah dlm senarai ummi...ptg tu terus abah n nyai teman ummi pegi hospital sultan ismail...ummi terus ke bahagian kecemasan...lepas daftar & dpt no.rujukan, kiteorg duduk sambil tunggu no dipanggil...dari petang bwk ke mlm,ummi x boleh pegi mane2...abg awisy nak dgn ummi je...sekali lg dia berak2 & ade darah sikit...pukul 10mlm masih x panggil lg...perut ummi pedih...baru ummi teringat yg ummi x mkn lg 1hari tu...Ya Allah,kesian anak ummi yg kat dlm ni...ummi cepat2 suruh atok abah belikan roti & air milo...pukul 11mlm x sempat lg ummi minum & mkn, no abg awisy dipanggil...mcm biase,abg awisy dah fobia jumpe dokter dgn nurse...menangis dan menangis...dokter cakap kena amik darah lg & kena tunggu dlm 1jam...hmmmm menangis lg ummi tgk lebam tgn abg awisy kena amik darah...lepas amik darah,ummi terus pujuk abg awisy & dia tertido atas pangku ummi...kesian adik baby kat dlm kena hempap ngan abg dia...time tu ummi baru dpt minum air milo utk tambah tenaga....pukul 12.30pagi abg awisy kena panggil utk tau result darah....dokter ckap ade jangkitan kuman tp x byk...dokter suruh warded mlm tu jugak tp klu ummi nak pantau dari rumah pon bole...ummi dah serba salah...ikotkan hati mmg ummi nak abg awisy admit mlm tu jugak sbb ummi risau sgt2...tp bila fikirkan keadaan ummi yg tgh sarat mcm ni,ummi rase x larat sgt2...ummi nekad & tawakal yg ummi nak pantau awisy dari rumah je...dokter cuma ingatkan klu ade keluar darah lg, cepat2 pegi hospital...ok noted...nyai & atok terus bawak abg awisy keluar dulu...ummi pegi kaunter farmasi amik ubat...lepas amik ubat, cepat2 ummi keluar...tgk jam dekat handset dah pukul 1.45pagi...tp kat tempat kecemasan tu masih ramai budak kecik & baby yg x sehat masih tunggu giliran panggil...kesiannye diorg....ramai lg yg diuji lebih hebat rupanya....sayu hati ummi tinggalkan hospital pagi tu...sampai rumah pukul 2.15pagi...terus cuci muka & kaki abg awisy...penat sgt dia sampai x sedar...ummi terus mkn roti utk alas perut...ummi x tdo mlm tu...lepas setelkan ape yg patot, ummi terus google ape2 je yg terlintas pasal abg awisy...pukul 4pg abg awisy tersedar & merengek...ummi try pujuk2 & tidokan dia semula...maybe perut dia x selesa...3hari ummi bg ubat h.s.i, lom ade perubahan....hari ke4 abg awisy muntah2 & demam...time tu mujur atok abah x keje..mcm tau2 je cucu dia x sehat...so pagi tu terus kiteorg pegi h.s.i....syukur xde amik darah lg...then dpt dokter yg membantu tiap kali ummi kurang jelas tentang cirit birit abg awisy ni...dokter cakap ubat tgh bertindak balas,mungkin alahan dgn ubat, abg awisy muntah2 & demam...so ummi cuma bg abg awisy ubat demam skali je...ummi ade beli suplimen untuk abg awisy...ummi belikan mealshake shaklee...bagus sbb ade probiotik untuk tingkatkan imun abg awisy...sbb antibiotik yg abg awisy mkn, dah bunuh bakteria jahat & baik...nak masuk minggu ke 4 ade kurang sikit berak2 abg awisy & ummi dah stopkan mkn ubat...tp abg awisy kena kembung perut dari mlm sampai pg...ummi pun google klu ade ubat yg bole legakan kembung perut sbb ummi urut2 pon x jalan jugak...jd ummi pon beli gripe water utk legakan kembung perut...alhamdulillah lepas minum gripe water terus mcm machine gun abg awisy lepaskan....sekarang ni dah masuk hari kedua perubahan yg baik...lega dan syukur sgt2 ummi abg awisy dah bertambah pulih..ade jugak ayat yg tiap2 kali abg awisy tido,ummi bacakan dgn niat semoga segala usaha yg ummi buat untuk sembuhkan awisy diredhai Allah s.w.t....setiap penyakit yg hinggap pd diri kita semuanya bersebab...ummi x kesah & x kecik ati pon klu ade yg cakap antibodi abg awisy x kuat...sbb ummi tau perancangan Allah pasti ade hikmahnya...klu tiap2 hari kite sentiasa berhati2 dan berwaspada pon, klu Allah nak uji kita, Dia tetap akan uji...mcm dokter cakap,budak yg aktif mcm abg awisy ni mmg kite akan terlepas pandang dari segi kebersihan diri dia...suka pgg mknn sblm basuh tgn,masukkan brg dlm mulot...jd kite x tau punca kuman tu dtg dari mane...skrg ni ummi continue bg abg awisy mealshake & vitamin c...zaman skrg ni antibodi kuat mcm mane pon tp klu penyakit tu nak hinggap,tetap kena jugak...org kata,sakit tu dtg mcm ribut..nak pegi mcm semut...ikhtiar la selagi boleh...berhabis duit pon ummi x kesah...org yg x merasa sendiri bole cakap itu ini tp yg menghadapinya yg pikul sendiri yg tau semuanya....terima kasih untuk semua yg membantu ummi selama sebulan abg awisy x sehat ni...tp baru ummi nak gembira semula,ummi kena continue klinik ibu anak sbb berat badan ummi drop 1.1kg....sgt2 mencabar ujian untuk ummi...ummi skrg ni tgh usaha naikkan semula berat bdn demi adik baby...buat anak2 ummi,ummi mintak maaf andai ade yg terkurang dlm melayan ragam kalian...anak2 ummi la penguat hati ummi...ummi rela buat ape je utk anak2 ummi & pantang ummi klu ade yg berkata bkn2 tentang anak2 ummi yg masih kecik ni...klu dah beso tu lain citer la hihihi....ok la...ummi pon dah ngantok ni...nak tido dlu...next week nak scan adik baby...alhamdulillah ayah dpt temankan...terima kasih Ya Allah untuk kenangan terindah ini...semoga ummi terus istiqomah untuk hari2 yg mendatang...ummi sayang ank2 ummi...ummi sayang keluarga kecil kita...



Ni doa yg ummi baca tiap2 mlm sambil pegang perut abg awisy..

Ni la gripe water untuk legakan kembung perut abg awisy...maaf ye...ummi xnak paste pic abg awisy kat spital sbb x sanggup nak tgk...biar la tersimpan jd memori buat ummi...☺☺



Tuesday, 4 November 2014

aktiviti terbantut!!

Assalamualaikum readers :) sehat ker?? kite sehat2 je....tp hero kecik ni x brape nak sehat....11bln baru kena demam campak....hehehe penuh 1 badan dgn bintik2 merah....dah ler kulit tu jambu...makin menyerlah bintik2 tu....so uolls tau la kan kite ni dok nun jauh dari family sbb ikot ketiak hasyben kite kat perak....kalut jugak la kan anak kena serang dek demam campak ni....mcm2 pk ape yg nak wat...1st step nak rawat anak mcm mane....huhuhu dlm ati ni dok menghasut, klu aku ni dok bwh ketiak mama kan senang, x lah menyanyah nak handle anak yg baru sorg ni....al maklum la baru sorg...blom tambah 3org lg hehehe...eh setan ni!!! suka2 je ea hasut aq nak suh tinggal laki aq kontang kanting kat sini...huhuhu tp cepat2 angel jentik setan tu maen jauh2....baru leh stabil balik pk dgn tenang....ok dgn kemudahan yg serba canggih ni...aku pon dok mendail number umah Puan Sabariah a.k.a mama tersayang....so aku pon dok potpet potpet bercerita perihal cucu kesayangannye ni....ok aku pon ikot step yg mama aku bg la....dgn pantasnye aku suruh hasyben aku merempit carik kelapa muda....dlm 15minit je dah balik bwk 2biji kelapa....aikkkkk kejapnye bang....rembat blakang umah sarjan mejar ker???hahaha byk la....mintak kat sedara umi la,org asli ulu kinta....cehhhh melawakkk!! aku perasan anak aku ni kena campak sbb nampak bintik2 merah naek kat muka n leher....naluri ibu ni selalu btol kan....time ni pon anak aku still demam lg....nak kan kepastian aku bwk ler si kenit ni pegi klinik....hari ahad uolls, klinik mane la yg bukak nak hadap pesakit...dokter pon nak cuti....jd ade la 1klinik ni yg x berapa aku nak bekenan...tp hasyben aku suruh je g sbb nak pastikan btol ker anak syg dye ni kena campak....firasat aku ni btol...mmg hampeh btol dokter ni check...aku explain berjela2 dokter ni boleh cakap anak aku kena ruam panas....jage2 cik salmah, rase mcm nak tarik gg dokter tu biar dye cakap pkai lidah....errmmm ehhh!! Tgk ni setan dtg menghasut lg syuuhhhh!!!! Ok la...iye kan aje la ckap dokter tu wlu pon ati aku ni memberontak cakap TAK...aku pon naikkan ibu jari tgn aku kat hasyben aku sbb melayang duit dye rm33 utk ubt sapu je....hehe ahad kan...makap lbh la...bkn guna pon ubt tu...buat syarat je tunjuk kat org luar klinik...jadi kesimpulannye back to basic....bagi si darwisy minum air kelapa...mula2 xnak jual mahal...lame2 laju je dye minum.... esoknye bila bangun pagi tgk bdn darwisy makin byk bintik2 merah...omaigod!! Ketaq lutut ni tgk...time ni teros whats app isteri mmber hasyben aku kak ida...siap bg gambar kau...haha melampau kan mak mcm aku ni....Alhamdulillah kak ida bg step merawat...ptg smlm kak ida pon ade dtg umah....so boleh tgk2 kan ape yg patot...tp jgn ingat aku xde hantar report kat Puan Sabariah ye....tiap2 1jam aku kol bff a.k.a mak aku tu....bkn maen risau dgn cucu dye tu....mcm2 pantang larang rupanye ye bila anak kena demam campak ni...alah dgn masakan yg kite goreng...mungkin bole wat bintik2 merah tu makin gatal...x bole kena minyak..ape2 minyak la....huhu lg ape erk, aku dah lupa....bkn maen berjela Puan Sabariah listkan....owh ye, klu uolls nak tau, sejak smlm aku cuti masak....bkn suke2 pon....laki aku cakap sementara anak meragam ni, biar beli mknn dah siap kat luar je...aku cuma masak nasi....huhu yabedabedu!!!! Suke naww ye ko jemah x masak utk laki ko hahaha....so smlm dgn arini kenyang perot mkn mknn yg bli je....tp ptg td aku rase mcm rindu pulak nak bersilat kat dapo....x kan seminggu nak tapau lauk je...buatnye laki aku dah bekenan nak mkn luar je, haru aku....silap2 aku jumpe tok bomoh nak tau org kdai tu ade x jampi2 laki aku hahaha....kang tok bomoh lak skolahkan aku...hang x masak pasai tu la laki hang mkn luaq....agagagaga!!!!! Ketap gigi aku tawwwww.....ptg td jugak aku pikir2 nak masak ape erk esok....bukak tutup bukak tutup esbok, maka keluar lah idea malas aku ni....esok nak buat bubur nasi + ikan bilis goreng + kacang tanah goreng+ kangkung goreng belacan + sambal ijau sotong je....haha ok la ni...kang Puan Sabariah bace entri aku ni, mesti dye nak kopipes menu aku ni haha kan mama kan :p klu ikotkan perot hasyben aku yg cumil tu, mlm ni jugak dye suruh aku masak...tp nononono....tiada kompromi...kena abiskan laok kdai tu dlu hehe membazir tu amalan syetan kan kan kan....hero kecik aku ni pon ade perubahan positif jugak....dah x merengek mcm kelmarin....pandai syg ummi n ayah....anak ummi n ayah kan kuat :) dah nak dekat pukul 11mlm....darwisy pon dah tido...aku ni still dok neman hasyben aku pasang aksesori kat baju dye...sambil2 neman, sambil blogging la aku....hasyben aku siap loyar burok lg....antara laptop dgn abg mane lg ayg terpikat?? Haha soalan apekah ini....mestilah tepikat kat abg....sbb ape? Sbb abg dah bomohkan ayg la....haha amik kau!! Beso bijik mate hasyben aku jeling...haha kejap2...ayg tanye tok bomoh nape ayg tepikat kat abg....haha kang aku kena hentam lg dgn tok bomoh...ape kome ingat klu tepikat je ade kena mengena dgn bomoh ke nyah? mesti la ade "aura"....kenape la eh aku ni nak sebot tok bomoh je...tecekik kang tok bomoh tgh mkn nandos....hasyben aku la ni....kacau mood aku nak berblogging...terbang dah idea aku...tros buat aku rase mengantok tetiba n ok lah.....sumenya tetiba...n tetiba aku dah landing atas katil ni...n tetiba nak tido n tetiba korg pon dah x de mud nak teros bace....hehe korang klu muntah bace entri ni, mmg aku sesah bontot korg....ewah2 x bg aku nak feling ala pari2 ea....dah ler...nak tido....doakan anak aku cepat baik ea....amin....tQ aminkan kite ea kakak hehehe....bye gud nite Assalamualaikum.....


Tuesday, 28 October 2014

late celebrate!!!!



selalu teros upload pic kat fb...tp arini mood nak menaip tetiba ade huhuhu....fyi ni late celebrate anniversary kiteorg yg dah seminggu berlalu hehe tp baru arini nk sambut...maklum la asben bz dgn jadual tugasnye...so before encik suami pegi keje, dye pesan nnti sblm dye balik, siap2 dlu....sy yg tgh cedok2 lauk masuk dlm bekal makanan dye pelik jugak...ermmm nak pegi mane?? keluar jln kejap...cian umi ngan awisy dok kat umah je...owh...yelah...x tnye byk lg dah...angguk je smbil tgn lincah masukkan tupperware dlm beg encik suami....x twu pulak yg dye nk ajak mkn2 utk celebrate...sbb pg td pon dye x suruh masak byk2...encik suami kite ni mmg pegi keje bwk bekal mknn...x kesah la bini dye ni masak ape...mmg x kesah...kdg2 tanye jugak dye....x malu ke dgn kwn2 abg bwk bekal?senang je dye jawab...nak malu ape...suke ade la,bini ari2 masak....x payah bli kat luar....yelah..kite sibuk dgn anak kan...wat telur dadar pon apede hal...dye mmg x kesah...huhuhu so sementara tunggu encik suami balik kijo, sy pon siap2kan dulu hero kecik ni...bile encik suami dah blek, dye rehat2 kejap, solat then baru gerak keluar...cuaca hujan so kiteorg teros pegi Aeon Station 18 Perak...encik suami tros bgtau sbnrnya dye bwk keluar ni sbb nk celebrate anniversary...sori taw abg xde mase nk celebrate aritu...bz dgn jadual keje...huhu ayg x mengharap pon bang...yg penting pd ayg abg sentiase ade utk ayg n anak2...so perot pon lapaq...mkn dlu la...hehehe



















Wednesday, 20 August 2014

cerita pabila anak tak sehat

Assalamualaikum....terima kasih kerana sudi jengah blog sy yg x seberapa ni....mungkin ade yg tak tahu blog lissasoursweet ni hanyalah personal blog....blog yg hanya dipenuhi dgn kisah2 kehidupan sy dan yg tersayang...sama skali sy tidak mencampur adukkan feeling2 sy ni dgn bisnes online or bla bla bla....hehehehe...

Baik lah...berbalik pd entri sy td....tak tau la skrg ni musim org demam+batuk+selsema....hmmmm sy pun x tau dari mana silapnye, darwisy sejak minggu lepas x berapa sehat....tp budak2 ni, even tak sehat tetap aktif kan....jd sy cuma bg ubat demam dari klinik kesihatan....so esoknya mcm tak ade perubahan...check suhu 37.5○c...pagi2 lg terus pegi klinik...dokter cuma check2 biase je pastu bg ubat demam n ubat masuk kat punggung...mcm x puas ati dgn servis klinik ni...so balik umah bg ubt kat darwisy n tnggu je result klu ade perubahan...dua hari mcm x de function ubat tu....kesian pulak nak bg lg mkn ubt...umur darwisy bru 8bln....x penah mkn ubt byk mcm tu...kita sbg mak mcm biase la kan...mmg x tdo mlm sbb risaukan anak...kejap2 rasa badan dye,kejap2 amik suhu...tgk suhu mkin meningkat 38.1○c...mmg x leh jd...sy bg ubat punggung kat darwisy...jd la utk tahan smpai pg...esoknye sy pegi klinik laen pulak....servis pon alhamdulillah...demam darwisy dah kebah...tp selang 2hari pastu, darwisy kena selsema+batuk....dah 8bln bru kena selsema dgn batuk...mcm x kuat je antibody darwisy ni...huhu time ni lh kesian, susah betul darwisy nak tido...telentang salah,mengiring salah...semua x kena...sy pun google2 la cara2 nak kurangkan selsema dgn batuk anak ni...mcm2 buat semua x jalan...cuma ada dua cara je yg sy try mcm ok sikit batuk n selsema darwisy...

First untuk selsema sy guna ubat spray hidung ILIADIN...sy lupa pulak dari blog mana sbb byk sgt google...huhuhu ubat ni just spray dlm hidung anak kita dgn cara baby mendongak...nampak mcm simple kan...tp bila nak spray dlm idung darwisy tu, ya ampunnnn....mcm nk begusti dgn dye...pnye la kedekut nk pgg idung dye...huhuhu 


So 2ari guna nampak mcm dah pekat ingus darwisy daripada mula2 cair asik meleleh je bile tunduk...jd stress si jemah tu nak bejimba...before guna baca arahan dulu kat kertas tu k...

Second, untuk batuk pulak, sy bg darwisy minum madu khaula...madu ni sy bancuh 1camca kecil dgn 5oz air suam...nasib baik la dye x menolak...batuk darwisy still ade cuma dah tak kerap mcm selalu...



So pg td bwk darwisy pegi berurut...maybe lasak sgt tu yg badannya sakit2 smpai demam...kesian anak ummi...skrg ni cuma nk tnggu darwisy btol2 sehat...tp semangat budak ni kuat...x sehat pon tetap lincah kan...

Get well soon sayang...

Tuesday, 3 June 2014

percutian keluarga!!

Salam u olls....entry bergumbira kali ni....alhamdulillah family trip dari kampung ke rumah sy di ulu kinta perak last week dipermudahkan....even org laen tgh sibuk2 nak prepare untuk ramadhan n lebaran akn dtg, tp alhamdulillah rezeki lbh,dpt la kami meluangkan masa yg ada time cuti sekolah ni dgn aktiviti jln2 huhuhu layan je dulu gambar2 yg ade ye :)
























upload picture pon penat jugak ye....hehehe ape2 pon feel hepi sgt2 dpt spend time ngan family....in sha Allah ade mase dgn fmily mertua pulak...byk picture selfie darwisy tp semua picture penat....hehehe cian anak ummi n ayah ni....nanti ade rezeki adik lg, selfie ngan adik pulak ea darwisy hehehehe...

love hubby
love darwisy
love family
mmmuuuuaaahhhhh!!!!!

Wednesday, 26 March 2014

Omg!!!!Rambut Oh Rambut..!!!

Salam Sejahtera u olls....tajok entry x nak mcm nak tercekik pulak kan bile membacenye....hehehe tp situasi ni lah yg sy tgh alami skrg.....eh kejap ea...nak tukar pampers darwisy....bkn main byk lg dye poo poo arini....kira2 hari, rupa2nye x lame lg darwisy dah nak masuk 4bln....huhuhu patot la td dye punye poo poo lain mcm sikit....org tua2 cakap, klu baby nak beralih bulan, bentuk poo poo dye mcm berbiji2 or mcm susu masam....darwisy ni pon dlm proses nak meringankan badan....meniarap bkn main laju...nak telentang semula mmg x lah kan...bkn main payah lg anak ummi ni nak angkat punggung....huhuhu

Sekarang ni pun darwisy asyik buat 'buih' kat mulut tu....sapu tgn mmg x lekang la kat tgn ni...ni pon orang tua2 cakap klu anak dah pandai wat 'buih', siap lah...rambut maknye pon gugur sekali....yeeaaahhhh...mmg pon...rambut tanpa segan silu menggugurkan dirinye x kira mase...stressnye rase hati ni tgk rambut gugur...x penah2 mcm ni tau x...geram sgt2, drpd rambut pnjang terus potong pendek...fuhhhhh! lega sikit...even rambut ade gugur, tp x lah nampak ketara mcm dulu...hehe

nampak x sapu tgn tuh...si darwisy pon asik nak ngap tgn sendiri...penuh air liur kat tgn beliau...gigit kang!!


Sebenarnye byk punca rambut gugur lepas bersalin ni selain mitos org tua2 hehehe... 
so google punye google dpt la punca2 yg lain dkt Karangkraf 

  • Perubahan hormon

Sepanjang tempoh kehamilan, hormon progesteron dan estrogen pada wanita hamil sangat tinggi. Kedua-dua hormon ini menyebabkan pertumbuhan rambut terhenti dalam fasa anagen atau lebih dikenali sebagai fasa pertumbuhan.  Sebab itu, wanita hamil kelihatan lebih berseri-seri dan nampak cantik.  Rambut mereka kelihatan berkilat dan bersinar-sinar.

Tetapi, selepas bersalin iaitu sekitar usia bayi tiga hingga empat bulan, kesemua hormon akan kembali normal dan pada waktu ini, ibu-ibu akan mengalami semula masalah keguguran rambut.

Disebabkan sepanjang tempoh kehamilan tidak banyak rambut gugur, kali ini keguguran rambut berlaku dengan lebih banyak.  Rambut yang gugur berterusan menyebabkan ia tidak sempat tumbuh dan memanjang.  Akibatnya, rambut kelihatan semakin menipis dan jarang.


  • Tekanan

Selepas bersalin, wanita menjadi ibu sibuk menguruskan keperluan keluarga dan bayi yang baru lahir.  Lebih memburukkan keadaan apabila si ibu juga perlu bekerja.

Menghadapi pelbagai tekanan dalam mengendalikan kesemua tugas-tugas ini membatasi masa untuk ibu menjaga kesihatan dan kebersihan rambutnya.

Jika tidak diberi perhatian, masalah keguguran rambut yang dialami setiap ibu selepas melahirkan akan menjadi semakin teruk. Namun, dalam tempoh setahun itu sekiranya ia tidak dirawat dengan segera, masalah tersebut akan menjadi semakin serius sehingga akhirnya boleh menjadi keguguran rambut jenis wanita (female pattern baldness).  Masalah rambut ini adalah jenis kekal dan sukar untuk ditangani.


  • Berusia dan memiliki ramai anak

Ibu yang semakin berusia dan telah mengandung lebih dari tiga kali berisiko lebih tinggi berbanding ibu muda atau yang memiliki bilangan anak yang sedikit.  Masalah menjadi lebih rumit apabila ibu yang memiliki bilangan anak yang ramai serta tidak menjaga kebersihan rambut mereka akan menyebabkan rambut gugur dengan lebih banyak.

Malah, semakin ibu berusia bermula pula masalah puncak kepala (crowning area) semakin menipis.  Ia bermula daripada bahagian tengah dan merebak ke bahagian tepi.  Sebab itu boleh dilihat pada kebanyakan orang tua, wanita terutamanya, rambut di bahagian tengah kepala amat nipis dan sedikit sehingga boleh dilihat kulit kepalanya. Ia berlaku bukanlah disebabkan masalah hormon semata-mata tetapi juga disebabkan penjagaan rambut selepas bersalin yang tidak betul.


  • Pola pemakanan tidak sihat

Selain itu, amalan pemakanan yang tidak sesuai boleh menyebabkan masalah keguguran rambut menjadi semakin serius.  Seperti yang diketahui, kebanyakan ibu-ibu selepas bersalin mengawal pemakanan agar dapat mengembalikan semula bentuk tubuh langsing seperti sebelum hamil.  Hal ini sebenarnya boleh menyebabkan mereka banyak kekurangan nutrisi yang amat diperlukan oleh tubuh.

Berbanding lelaki, proses penuaan wanita berlaku dengan lebih cepat. Sebab itu, kulit kepala juga akan menjadi tua dengan lebih cepat berbanding lelaki.  Masalah penuaan ini menyebabkan liang-liang rambut menjadi kosong.  Liang-liang rambut yang kosong ini jika dibiarkan dan tidak diaktifkan bagi pertumbuhan rambut baru, ia akan tertutup dan terbenam.

Kalangan lelaki, mereka yang mengalami masalah rambut sekiranya tidak dirawat dalam tempoh 10 tahun sekalipun keadaan rambut mereka masih sama.  Bezanya wanita, tempoh dua hingga tiga tahun sudah cukup membuatkan wanita kelihatan ‘botak’ kerana liang-liang rambut cepat tertutup.  Liang-liang rambut yang tertutup dan terbenam tidak boleh dirawat atau diaktifkan lagi.


  • Faktor  usia

Semakin berusia, peluang untuk pertumbuhan rambut baru semakin rendah.  Ini disebabkan oleh kesemua sel-sel sudah menjadi semakin tua, malah penyerapan nutrien-nutrien yang diperlukan dalam pertumbuhan rambut sihat juga semakin lambat.

Disebabkan usia semakin lanjut, ada kalanya kita lupa tubuh badan juga memerlukan lebih banyak nutrisi.  Hal ini kerana, organ-organ di dalam badan juga turut ‘berusia’ seiring dengan pertambahan usia manusia.  Jadi, nutrisi yang masuk di dalam tubuh badan melalui makanan-makanan yang dimakan akan diserap dan diagihkan kepada organ-organ penting di dalam tubuh seperti hati, jantung, buah pinggan dan sebagainya.  Ia berfungsi untuk membantu organ-organ dalaman berfungsi dengan baik.

Tapi jangan risau...ada tips untuk merawat rambut yang gugur ni...sy share dari blog pa&makarangkraf




  • Uolls tidak boleh menghentikan makanan yang berkhasiat dan kaya dengan protein dan zat besi selain daripada vitamin pra natal anda.



  • Elakkan membuat rawatan rambut menggunakan bahan kimia seperti mengeriting, mewarna, melurus sehingga rambut kembali normal.



  • Penggunaan wig harus dihindarkan kerana ia membuatkan kulit kepala tidak dapat bernafas dengan baik serta merosakkan folikel rambut.



  • Berjumpa doktor sekiranya keguguran rambut sangat serius terutama jika terdapat gejala lain kerana ia mungkin petanda penyakit postpartum thyroiditis.



  • Makanan Mencegah Keguguran Rambut

Telur Dan Daging Ayam
Sebahagian besar rambut berasal daripada protein. Jadi, memakan ayam, telur, keju rendah lemak, almond dan yogurt semulajadi boleh menggalakkan pertumbuhan dan mencegah kerosakan atau keguguran rambut.

Gandum
Makan gandum secara teratur bukan sahaja boleh meningkatkan tenaga tetapi boleh mempertahankan warna dan mencegah rambut gugur. Buah kering dan kekacang Buah kering dan kekacang mengandungi zat besi, sulfur dan biotin. Mineral tersebut menjadi sumber vitamin E yang boleh meningkatkan peredaran darah pada kulit kepala dan inositol yang boleh mempertahankan kesihatan akar rambut sehingga mencegah keguguran.

Tauge
Sayuran ini mengandungi gizi yang penting untuk memelihara kesihatan rambut yang dikenali sebagai silika. Silika digunakan oleh tubuh untuk menyerap vitamin dan mineral serta membentuk sel-sel baharu yang membuatkan rambut kuat dan sihat.

Sayuran Hijau
Bayam dan brokoli memiliki kandungan vitamin A dan C. Vitamin ini diperlukan untuk menghasilkan sebum yang berfungsi sebagai pelembut semulajadi untuk melembap dan menguatkan akar rambut.

Buah-buahan Segar
Tembikai, pisang, epal, oren dan buah-buahan lain dapat memberikan tubuh kuantiti khasiat penting yang baik bagi mengurangkan keguguran rambut.

Makanan Laut
Kandungan zink pada makanan laut seperti kerang, udang dan tiram membantu mencegah rambut gugur dan menguatkan akar rambut. Ia turut membantu sel-sel tubuh menjaga hormon dalam penyerapan vitamin lebih baik untuk pertumbuhan rambut.

Salmon
Merupakan sumber protein, asid lemak penting omega-3, vitamin B12 dan zat besi yang diperlukan untuk memelihara kesihatan kepala, mengurangkan kekeringan pada rambut serta kulit kepala.

Kunyit dan jintan merupakan makanan rambut yang baik bagi merangsang pertumbuhan rambut lebih sihat.

Air Masak
Minum sekurang-kurangnya lapan gelas air sehari kerana dapat membantu memberikan nutrisi yang diperlukan sehingga rambut tumbuh kuat dan sihat.






Friday, 21 March 2014

Hari-Hari Berpantangku :)

Salam semua....entry kali ni nak share tentang hari2 berpantang selepas bersalin...maklum lah, tenaga dah byk habis utk proses kelahirankan....aduhhhh....sementara nak tunggu esok pg, sy telan paracetamol utk hilangkan bisa2 bdn ni...x sabar rasenye nak berurut...esoknye pg2 lg bidan (kat kampung ni panggil dye bibik, org jawa hehe) dah sampai umah..pukul 6.30pg....sejukkkkkk....dlm pukul 6pg mama sy dah jerangkan air untuk mandian sy & darwisy....bibik dtg bwk mcm2 daun dicampur dlm air yg tgh mendidih...ermmmm wanginyeeeee....yg sy bau cuma daun sireh & serai wangi je..yg laen2 sy x tau daun ape hehehe....sementara sy mandi, bibik uruskan darwisy...dari mandikan, urut & pakaikan baju....sy tgk bibik tuam darwisy punye bird2...hehe penting ye tuam anak lelaki punye bird2...untuk elakkan dye kene angin pasang...bibik gunakan daun sireh untuk tuam...klu xde daun sireh, daun mengkudu pon bole...sampai skrg, sy tetap tuamkan darwisy...bkn maen suke dye...mane taknye, pas tuam je mcm machine gun dye punye kentut...hikhikhik....ok lah, lepas uruskan darwisy, sy & bibik pun terus ke bilik untuk proses mengurut...haiissshhhh rase mcm nak terbang terjun atas katil je...pakkal je x mampu huhuhu...bibik pun tnye dah beli jamu ke belum, sy cakap dah..terus sy kuarkan jamu turun temurun yg disyorkan oleh mama sy...jamu air mancur... 

JAMU AIR MANCUR - SAYA BELI RM75 


 kotak pink no 1-makan dari hari ke 4 hingga ke 8
~ untuk membersihkan sisa2 darah dalam rahim ~

kotak kuning no 2 -makan dari hari ke 9 hingga hari ker 28
~ untuk memulihkan dan mengecutkan rahim ~

kotak hijau no 3 -makan dari hari ke 29 hingga hari ke 38
~ untuk melancarkan dan memperbanyakkan susu ~ 

Tapi buat pengetahuan semua sy x mkn jamu pun dlm tempoh berpantang....bidan x bg, anak tgh menyusu bdn, takot anak kena kuning..Alhamdulillah kuning darwisy paling tinggi pon 7...so, sy cuma gunakan jamu untuk luaran sahaje...weeeeee~ 

tapel wangi - lepas je urut, bibik terus sapukan kat bahagian perut sebelum pakai bengkung..
 akan rase panas dan boleh kempiskan balik perut yang dah mengelambir lepas beranak tu..bengkung mmg ikat ketat punye...jalan pon kepit je...lg bagus guna bengkung buat sendiri pakai kain kapas....even bengkung moden nampak mudah tp lg best pkai bengkung yg 8meter panjang tu hehe 

Param beras kencur - lumur ke seluruh badan untuk menghilangkan rasa lesu, melancarkan peredaran darah...rasa panas param ni boleh buatkan breast membengkak....

Pilis - sapu dekat dahi untuk mengubati kepala pening-pening.. 

Bedak Sari Inti Sari - sapu nipis kat bahagian muke...rase sejuk & lembut je...boleh mengembalikan seri wajah selepas bersalin...

Minyak Telon Bebiku - mencegah kembung perut...masuk angin pada bayi...sy tengok bibik sapu kat bahagian dada, perut, pinggang & tapak kaki darwisy... teros ciom darwisy..ermmmmm bucuk arrrr anak ummi ni, dah mandi pon mucuk lg...heeeeeee 

So, proses mengurut ni berlangsung selama 3hari...then lepas 44hari, sy mengurut jugak...org tua2 ckap untuk bilas...so, bile suami sy bercuti selama 2minggu, beliau lah yg pakaikan segala jamu & bengkung...sy jugak bertungku, proses ni dapat menghangatkan badan kite, membuang angin, mengecutkan urat yang kembang serta memperbetulkan serta melancarkan perjalanan darah. Biasanya darah nifas mengalir lebih lancar selepas bertungku....Justeru, bertungku ada kalanya diteruskan hingga keluar darah terakhir berwarna seakan-akan putih keperangan atau dipanggil darah meroyan....sy pulak panggil darah bantal sbb bentuknye seakan2 bantal...

Untuk pemakanan pulak, sy ni jenis x kesah...mama sy cuma masakkan sawi masak air + lobak asin + halia yg byk, ikan bilis goreng & nasi panas....tp nasi mmg segunung la dlm pinggan...nak tambah x boleh...sayur kan memperbanyakkan air susu....lg 1 sy bykkan minum air glucose...mmg berkesan...susu bdn mencurah2 sampai wat stok lg....org kate tgh berpantang jgn minum byk air, tp pd sy lg bgus minum byk air kan.... anak lelaki kan kuat menyusu....

Oleh kerana tempoh berpantang, jadi ramai lah kenalan, sedara mara, jiran2 yg dtg melawat....huhuhu hari2 begini la...tp jgn lupe ye...even dah habis pantang, if anak menyusu bdn, kite pon kene berpantang lg yek....x leh bedal mkn ikot sedap tekak jek...hekhekhek 

Perkembangan Muhammad Darwisy 







ummi & ayah love u so much sayang....:) 

LIKE & SHARE