kesayangan saye :)

nuffnang Ads

Thursday, 17 March 2016

Kenangan terindah sepanjang pregnant ☺

Assalamualaikum readers...waktu ummi taip ni dah pukul 12.30pagi...lena dah bujang ummi tido...selama sebulan ummi x berani nak lelap mata lama2 waktu malam...semuanya bersebab...ummi skrg pon dah nak masuk 36weeks...dah ckup bln sgt2...tp Allah sygkan ummi...Dia duga ummi dgn menarik kesihatan abg awisy selama sebulan...tak tau kat mane silap ummi,abg awisy kena jangkitan yg sebabkan dia non stop berak2...ummi fikir mungkin akan sembuh sbb selalu klu mkn pedas sikit,abg awisy akan berak2 tp x amik masa yg lame...so bila 3hari x ok jugak,ummi bawak pegi klinik...time tu ummi nak scan adik baby dlm perot sbb ummi rase x selesa lepas jatuh bilik air time 5bulan...so dokter bg abg awisy susu soya gantikan anmum dia...ubat angin dgn air garam...lepas 3hari mkn ubat still x tunjukkan perubahan jugak...ummi dah risau sgt2...abg awisy bila x sehat,dia x nak dgn org lain...nak dgn ummi je...x nak berenggang langsung...lg dasyat nak berdukung je...Allah...larat x larat la ummi melayan bujang ni...time ni la ummi mainkan peranan sbg ibu & ayah...dgn perut yg makin besar,dgn tenaga kudrat yg x ckup....tp ummi layankan jugak abg awisy....so, bila ummi x puas ati, ummi try ajak abah a.k.a atok awisy pegi klinik lain pulak...bila dokter check,dokter cakap abg awisy sakit perut & berak2 sbb proses nak tumbuh gigi garham...hmmmm ye tak ye jelah..balik tu ummi google2 mmg ade btol cakap dokter tu...so dokter tu cakap x payah tukar susu abg awisy...just bancuh cair2 je...dokter bg air garam,antibiotik, ubat angin, ubat cirit birit....tp klu nak tau, abg awisy bkn senang nk bg dia mkn ubat...mcm nak berperang paksa mkn ubat....berapa kali dia tendang adik baby ni...nak marah, dia kecik lg...bkn umur 12 tahun nak bg dia faham yg dlm perut ummi dia ni ade nyawa lain...selalu yg tlg ummi bg ubat mama a.k.a nyai abg awisy...tiap2 mlm ummi usap2 kepala abg awisy, seru nama dye moga2 cepat sembuh...tp tuhan tu masih sayangkan kita...masuk 2minggu masih x de perubahan kat abg awisy...ummi kdg2 x kuat tgk abg awisy menangis sbb kerap berak2 sampai melecet punggung tu...bayangkan tiap2 hari paling byk tukar pampers 10x...mmg stndby je bli pampers lebih2...ade satu hari tu nyai abg awisy ajak g berurut...pegi jugak berurut & org tu suruh bg abg awisy minum teh pekat tp tetap xde perubahan...pegi lg tempat berubat kampung org lain...org yg ubatkan tu cakap abg awisy mcm nak kena ulser perut....betul ke??? Nak luruh air mata ummi time tu...tp ummi tawakal je...mudah2an dah ikhtiar sana sini cepat la sembuh abg awisy....so nak masuk minggu ketiga,ummi dah x boleh duduk diam...ummi terus pegi hospital kota dgn harapan dokter boleh detect masalah abg awisy....so masuk bilik dokter,tros dokter lelaki tu tanye,apesal ni??? Ummi sikit terkejut dgn cara dokter tu...ummi pon cerita la dari A sampai Z bersungguh2...dokter tu ckap kena amik darah dulu...Allah...susahnye nak amik darah abg awisy...dia punye melalak meronta mcm ape dah...senak2 perut ummi ni tahan kaki tgn dye...dah lepas amik darah,nak berdukung je...makin mengeras adik baby kat dlm ni huhuhu...bila dah dapat result ujian darah, dokter ckap semua ok...cuma kena masuk air je sbb dehydrated..luluh hati ummi tgk tgn abg awisy kiri kanan kena masuk jarum....memang ummi x kuat sgt2 time tu...dokter yg check abg awisy xde pon pgg perut abg awisy nak check ke ape....sampai ummi yg tanye,dokter xde wat scan ke x-ray sbb abg awisy dah lbh 2minggu kena berak2...x kan dokter xde risau ape2..tp dokter tu ckap ujian darah dah ok,x payah nak check lg...so ummi pon pegi dgn rase x puas ati....ubat yg same dpt mcm kat kinik...tp ummi x bg pon sbb x sanggup nak bg abg awisy telan ubat je...selang berapa hari,abah a.k.a atok abah awisy tergerak ati x pegi keje...dia suruh mmber gantikan tempat dia...rupa2nya ptg tu awisy berak2 lg tp dgn ade darah sekali....Ya Allah,nak pitam ummi time tu...terus tepon abah mintak hantar g klinik...tp dokter kat klinik suruh pegi hospital...maafkan ummi,hospital kota xde dah dlm senarai ummi...ptg tu terus abah n nyai teman ummi pegi hospital sultan ismail...ummi terus ke bahagian kecemasan...lepas daftar & dpt no.rujukan, kiteorg duduk sambil tunggu no dipanggil...dari petang bwk ke mlm,ummi x boleh pegi mane2...abg awisy nak dgn ummi je...sekali lg dia berak2 & ade darah sikit...pukul 10mlm masih x panggil lg...perut ummi pedih...baru ummi teringat yg ummi x mkn lg 1hari tu...Ya Allah,kesian anak ummi yg kat dlm ni...ummi cepat2 suruh atok abah belikan roti & air milo...pukul 11mlm x sempat lg ummi minum & mkn, no abg awisy dipanggil...mcm biase,abg awisy dah fobia jumpe dokter dgn nurse...menangis dan menangis...dokter cakap kena amik darah lg & kena tunggu dlm 1jam...hmmmm menangis lg ummi tgk lebam tgn abg awisy kena amik darah...lepas amik darah,ummi terus pujuk abg awisy & dia tertido atas pangku ummi...kesian adik baby kat dlm kena hempap ngan abg dia...time tu ummi baru dpt minum air milo utk tambah tenaga....pukul 12.30pagi abg awisy kena panggil utk tau result darah....dokter ckap ade jangkitan kuman tp x byk...dokter suruh warded mlm tu jugak tp klu ummi nak pantau dari rumah pon bole...ummi dah serba salah...ikotkan hati mmg ummi nak abg awisy admit mlm tu jugak sbb ummi risau sgt2...tp bila fikirkan keadaan ummi yg tgh sarat mcm ni,ummi rase x larat sgt2...ummi nekad & tawakal yg ummi nak pantau awisy dari rumah je...dokter cuma ingatkan klu ade keluar darah lg, cepat2 pegi hospital...ok noted...nyai & atok terus bawak abg awisy keluar dulu...ummi pegi kaunter farmasi amik ubat...lepas amik ubat, cepat2 ummi keluar...tgk jam dekat handset dah pukul 1.45pagi...tp kat tempat kecemasan tu masih ramai budak kecik & baby yg x sehat masih tunggu giliran panggil...kesiannye diorg....ramai lg yg diuji lebih hebat rupanya....sayu hati ummi tinggalkan hospital pagi tu...sampai rumah pukul 2.15pagi...terus cuci muka & kaki abg awisy...penat sgt dia sampai x sedar...ummi terus mkn roti utk alas perut...ummi x tdo mlm tu...lepas setelkan ape yg patot, ummi terus google ape2 je yg terlintas pasal abg awisy...pukul 4pg abg awisy tersedar & merengek...ummi try pujuk2 & tidokan dia semula...maybe perut dia x selesa...3hari ummi bg ubat h.s.i, lom ade perubahan....hari ke4 abg awisy muntah2 & demam...time tu mujur atok abah x keje..mcm tau2 je cucu dia x sehat...so pagi tu terus kiteorg pegi h.s.i....syukur xde amik darah lg...then dpt dokter yg membantu tiap kali ummi kurang jelas tentang cirit birit abg awisy ni...dokter cakap ubat tgh bertindak balas,mungkin alahan dgn ubat, abg awisy muntah2 & demam...so ummi cuma bg abg awisy ubat demam skali je...ummi ade beli suplimen untuk abg awisy...ummi belikan mealshake shaklee...bagus sbb ade probiotik untuk tingkatkan imun abg awisy...sbb antibiotik yg abg awisy mkn, dah bunuh bakteria jahat & baik...nak masuk minggu ke 4 ade kurang sikit berak2 abg awisy & ummi dah stopkan mkn ubat...tp abg awisy kena kembung perut dari mlm sampai pg...ummi pun google klu ade ubat yg bole legakan kembung perut sbb ummi urut2 pon x jalan jugak...jd ummi pon beli gripe water utk legakan kembung perut...alhamdulillah lepas minum gripe water terus mcm machine gun abg awisy lepaskan....sekarang ni dah masuk hari kedua perubahan yg baik...lega dan syukur sgt2 ummi abg awisy dah bertambah pulih..ade jugak ayat yg tiap2 kali abg awisy tido,ummi bacakan dgn niat semoga segala usaha yg ummi buat untuk sembuhkan awisy diredhai Allah s.w.t....setiap penyakit yg hinggap pd diri kita semuanya bersebab...ummi x kesah & x kecik ati pon klu ade yg cakap antibodi abg awisy x kuat...sbb ummi tau perancangan Allah pasti ade hikmahnya...klu tiap2 hari kite sentiasa berhati2 dan berwaspada pon, klu Allah nak uji kita, Dia tetap akan uji...mcm dokter cakap,budak yg aktif mcm abg awisy ni mmg kite akan terlepas pandang dari segi kebersihan diri dia...suka pgg mknn sblm basuh tgn,masukkan brg dlm mulot...jd kite x tau punca kuman tu dtg dari mane...skrg ni ummi continue bg abg awisy mealshake & vitamin c...zaman skrg ni antibodi kuat mcm mane pon tp klu penyakit tu nak hinggap,tetap kena jugak...org kata,sakit tu dtg mcm ribut..nak pegi mcm semut...ikhtiar la selagi boleh...berhabis duit pon ummi x kesah...org yg x merasa sendiri bole cakap itu ini tp yg menghadapinya yg pikul sendiri yg tau semuanya....terima kasih untuk semua yg membantu ummi selama sebulan abg awisy x sehat ni...tp baru ummi nak gembira semula,ummi kena continue klinik ibu anak sbb berat badan ummi drop 1.1kg....sgt2 mencabar ujian untuk ummi...ummi skrg ni tgh usaha naikkan semula berat bdn demi adik baby...buat anak2 ummi,ummi mintak maaf andai ade yg terkurang dlm melayan ragam kalian...anak2 ummi la penguat hati ummi...ummi rela buat ape je utk anak2 ummi & pantang ummi klu ade yg berkata bkn2 tentang anak2 ummi yg masih kecik ni...klu dah beso tu lain citer la hihihi....ok la...ummi pon dah ngantok ni...nak tido dlu...next week nak scan adik baby...alhamdulillah ayah dpt temankan...terima kasih Ya Allah untuk kenangan terindah ini...semoga ummi terus istiqomah untuk hari2 yg mendatang...ummi sayang ank2 ummi...ummi sayang keluarga kecil kita...



Ni doa yg ummi baca tiap2 mlm sambil pegang perut abg awisy..

Ni la gripe water untuk legakan kembung perut abg awisy...maaf ye...ummi xnak paste pic abg awisy kat spital sbb x sanggup nak tgk...biar la tersimpan jd memori buat ummi...☺☺