kesayangan saye :)

nuffnang Ads

Wednesday, 20 August 2014

cerita pabila anak tak sehat

Assalamualaikum....terima kasih kerana sudi jengah blog sy yg x seberapa ni....mungkin ade yg tak tahu blog lissasoursweet ni hanyalah personal blog....blog yg hanya dipenuhi dgn kisah2 kehidupan sy dan yg tersayang...sama skali sy tidak mencampur adukkan feeling2 sy ni dgn bisnes online or bla bla bla....hehehehe...

Baik lah...berbalik pd entri sy td....tak tau la skrg ni musim org demam+batuk+selsema....hmmmm sy pun x tau dari mana silapnye, darwisy sejak minggu lepas x berapa sehat....tp budak2 ni, even tak sehat tetap aktif kan....jd sy cuma bg ubat demam dari klinik kesihatan....so esoknya mcm tak ade perubahan...check suhu 37.5○c...pagi2 lg terus pegi klinik...dokter cuma check2 biase je pastu bg ubat demam n ubat masuk kat punggung...mcm x puas ati dgn servis klinik ni...so balik umah bg ubt kat darwisy n tnggu je result klu ade perubahan...dua hari mcm x de function ubat tu....kesian pulak nak bg lg mkn ubt...umur darwisy bru 8bln....x penah mkn ubt byk mcm tu...kita sbg mak mcm biase la kan...mmg x tdo mlm sbb risaukan anak...kejap2 rasa badan dye,kejap2 amik suhu...tgk suhu mkin meningkat 38.1○c...mmg x leh jd...sy bg ubat punggung kat darwisy...jd la utk tahan smpai pg...esoknye sy pegi klinik laen pulak....servis pon alhamdulillah...demam darwisy dah kebah...tp selang 2hari pastu, darwisy kena selsema+batuk....dah 8bln bru kena selsema dgn batuk...mcm x kuat je antibody darwisy ni...huhu time ni lh kesian, susah betul darwisy nak tido...telentang salah,mengiring salah...semua x kena...sy pun google2 la cara2 nak kurangkan selsema dgn batuk anak ni...mcm2 buat semua x jalan...cuma ada dua cara je yg sy try mcm ok sikit batuk n selsema darwisy...

First untuk selsema sy guna ubat spray hidung ILIADIN...sy lupa pulak dari blog mana sbb byk sgt google...huhuhu ubat ni just spray dlm hidung anak kita dgn cara baby mendongak...nampak mcm simple kan...tp bila nak spray dlm idung darwisy tu, ya ampunnnn....mcm nk begusti dgn dye...pnye la kedekut nk pgg idung dye...huhuhu 


So 2ari guna nampak mcm dah pekat ingus darwisy daripada mula2 cair asik meleleh je bile tunduk...jd stress si jemah tu nak bejimba...before guna baca arahan dulu kat kertas tu k...

Second, untuk batuk pulak, sy bg darwisy minum madu khaula...madu ni sy bancuh 1camca kecil dgn 5oz air suam...nasib baik la dye x menolak...batuk darwisy still ade cuma dah tak kerap mcm selalu...



So pg td bwk darwisy pegi berurut...maybe lasak sgt tu yg badannya sakit2 smpai demam...kesian anak ummi...skrg ni cuma nk tnggu darwisy btol2 sehat...tp semangat budak ni kuat...x sehat pon tetap lincah kan...

Get well soon sayang...

No comments:

Post a Comment