kesayangan saye :)

nuffnang Ads

Saturday, 15 December 2012

MELANGKAH KE TAHAP LEBIH BAIK

Assalamualaikum gojesss guys :) 

entry kali ni sy nak bebual sket pasal perubahan diri ke arah yang lebih baik n positif...u know what some people maybe x suke nak berblogging ni..sbb ape??? sy x twu sbb ape...mungkin menganggap blog ni cuma untuk org2 yg x de keje...atau x de future..atau budak2??atau tmpat mengumpat??sgt teruk kan...tp cuba kite pandang dari sudut positif , berblogging ni boleh tambah kwn selain di facebook or tweeter..and berblogging juge kite boleh tambah ilmu pengetahuan jugak...hah nampak x kelebihan kat situ...so sy sgt sukakan sesuatu yg ke arah positif..byk perkara di sekeliling kite yg boleh membuatkan  kite ketawa, menangis, marah, terharu n byk lagi...semua tu boleh menggugat emosi dan kehidupan kite rite??? tp bile kite di tempat yg positif, sume ni x kan menggugat diri kite malah akan membuatkan kite lbh kuat untuk hadapi semuanya...:) 
now baru2 ni sorg share partner sy bisik2 "kak, sy nak kawin awal thn dpan" then sy ckap la sy twu coz mmg dye dah bgtwu awal2..dye tnye lg kursus kawin sng or x..soalan ape yg ditnye...sy jwb not bad la..benda hari2 kite buat kan so mesti dpt jwb...tp dye ckap 1 hape pon dye x twu..x twu nak buat kewajipan sbg hambaNya..terkedu jugak la sy..kesiannye rase...sy ilmu pun x ckup...stakat buat yg wajib...yg sunat jarang2 nak buat...sy x twu nak ajar dye dari mane..so sy blikan buku cara2 sembahyang n suruh dye bace dan faham kan dulu...pastu baru la sy suruh dye praktikkan...so sy suruh dye hafal n tulis semula ayat2 yg dihafal...tp dlm tulisan rumi la..Alhamdulillah...skrg ni dye dah lulus kursus kawin pon!!! pas je lulus tu tros dtg kat sy n cium2 pipi sy...ohohoho suke btol dye...so minggu lpas time lepak2 kat kafe sy tnye dye telus...knp x mintk sy tlg dye awal2 lg..then dye ckap segan sbb dulu dye x penah pk kan tu sume...n maybe x de sape nak bantu dye untuk berubah...pernah dye ckap ngan kwn2 laen nak berubah tp xde sorg pon yg bg semangat malah tros down kan dye..ade yg ckap x payah nak tnjuk alim sgt la kan...sy cakap dgn dye, pedulikan org laen yg x suke tgk kite berubah ke arah kebaikan...pedulikan lidah tajam org lain yg mengutuk menghina kite...sbb diorg x de kuasa untuk menghukum kite...sy sukakan perubahan yg dye buat...secara x langsung sy pon dah ikot dah...magic kan?? so kalau kite jumpa org yg nak berubah kepada yg lbh baik, kite doakan n kalau boleh bantu la untuk sama2 berubah...insyaAllah :) umur bknnye smakin berkurang, kalau boleh bertambah umur bertambah jugak la amalan kite..sy dah jd isteri org n insyaAllah mom to be :) so sy sentiasa berdoa agar sy dpt menjaga diri sy drpd perkara2 yg boleh mendatangkan kemurkaan Yang Maha Esa..isteri senang masuk syurga n senang juga masuk ke neraka..Alhamdulillah suami sentiasa membimbing sy ke arah kebaikan dunia n akhirat..the past is past..sy x nak jd isteri yg derhaka, xnk jd isteri yg suka mengeluarkan perkataan kesat utk suami, x nak jd isteri yg nusyuz..mudah2an sy n awak2 sume tergolong dlm org2 yg diredhai olehNya.. selamat beramal okeyh :) xoxo 





"saya juga macam manusia lain..melakukan salah..sedang berubah kepada yg lebih baik..kembali kepada fitrah...kembali kepada Allah. ..jika sy sedang berubah anda nak sindir kutuk and hina..agak2, anda apa di sisi Allah? Sedangkan sy berusaha kuat berubah..anda pula berusaha kuat nk tabur fitnah..very embarrassing"  
-felinna nadea ed fattah- 
** i really love the part of this verse**